Rondleiding

Wilt u alvast een kijkje nemen bij Noordbol? Ga dan mee met de virtuele rondleiding door ons bedrijf. Middels onderstaande tekst en foto’s laten we zien hoe we tulpen en lelies planten en rooien.

Tulpen planten

In het najaar gaan de tulpen van ons bedrijf weer de grond in. Hoe werkt dat?

1. Bollen ontsmetten

De bollen worden eerst ontsmet. Dit gebeurt met een grote douche waarmee de bollen worden gedoucht. Hier worden eventuele schimmels en bacteriën op de bol gedood en voedingsstoffen meegegeven

2. Bollen richting het land

De kist met ontsmette bollen gaat op een wagen richting het land. We rijden af en aan om alle bollen naar het land te brengen.

3. Op het land

Verderop zijn de jongens al te zien. Het ziet er lekker druk uit op het land

4. De plantmachine

Voor het planten maken we gebruik van een plantmachine. Met de voorlader wordt een kist opgepakt en vervolgens in de bunker gekiept.

5. Planten maar!

De bollen worden geplant.

6. Gelijkmatig verdelen

Achterop de planter zit een werknemer die ervoor zorgt dat de bollen gelijkmatig verdeeld worden.

7. Beschermen tegen de vorst

Zitten de bollen in de grond? Nu is het zaak om ze te beschermen tegen de vorst. Dit gebeurt met behulp van een dekmachine die een deken van stro over het land legt.

8. Groeien maar!

Nadat alle bedjes zijn voorzien van een strodek, is het wachten tot de bollen gaan groeien. 

Tulpen Rooien

De bollen die in het najaar de grond in zijn gegaan, zijn in juni flink gegroeid. Tijd om ze te rooien. Hoe werkt dit en hoe komen de bollen van het land naar de klant?

1. We beginnen op het land

De mannen drinken eerst nog even een lekker kopje koffie. Straks gaan ze weer verder met het echte werk.

2. Rooimachine

Het is lekker druk op het land! De trekker rechts trekt de rooimachine, die de bollen uit de grond haalt.

3. Machine afstellen

De chauffeur houdt het overzicht en stelt de machine indien nodig af. 

4. Kiepwagen

Aan het eind van de rooier gaan de bollen via een transporteur naar de kiepwagen. De kiepwagen rijdt naast de rooier. 

5. Vullen maar!

De kiepwagen wordt gevuld met bollen. 

6. Vracht legen

Wanneer de kiepwagen goed gevuld is, rijdt hij naar de boerderij. Daar leegt hij zijn vracht in een bunker. 

7. Spoelerij

Vanuit de bunker gaan de bollen naar de spoelerij om te worden gespoeld – of, zoals hier te zien is – via een trilzeef in een kuubskist terechtkomen.

8. Machinaal pellen

De kuubkisten met bollen worden in een bewaarcel geplaatst. Hier worden ze gedroogd en bewaard. Wanneer ze droog genoeg zijn, worden ze verwerkt op de pellijn. De bollen worden machinaal gepeld. De machine vergeet soms een paar bollen, dus de mensen aan de band pellen deze nog handmatig. Ook halen ze zieke bollen uit de partij. De bollen worden vervolgens op maat gesorteerd.

9. Laatste controle

De bollen die verkocht zijn worden voor de laatste keer gecontroleerd en in bakken gedaan. Ze gaan nu per vrachtwagen naar de koper.

Lelies planten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam interdum laoreet aliquet. Vivamus suscipit dolor ipsum, vitae malesuada nunc molestie eget.

Stap 1

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Odio, pariatur hic nesciunt alias incidunt amet molestiae laboriosam neque officia.

Stap 2

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Odio, pariatur hic nesciunt alias incidunt amet molestiae laboriosam neque officia.

stap 3

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Odio, pariatur hic nesciunt alias incidunt amet molestiae laboriosam neque officia.